TeroEronen Omistamisen ja oikeassa olemisen sietämätön raskaus ...(hyvä provo, vai mitä?) ;DDD

Hometta korvien välissä

 • hometutkimus
  hometutkimus

Olen seurannut viimeisen kymmenen vuoden ajan käytyä homekoulukeskustelua suuresti ihmetellen. Tuntuu siltä, että jokainen kansalainen on aivopesty uskomaan tätä sisäilmaongelmapropagandaa, ongelmaa jota ei oikeasti ole olemassakaan. Minulla on nopea lääke sille, joka kokee, että työpaikalla on sisäilmaongelma. Mene ulkotöihin! Entäpä, jos koet, että asunnossasi on hometta? Osta teltta ja asu ulkona!

Mittani tuli täyteen kun kunnallisvaaliehdokkaat aina SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä myöten ottivat populistisesti ”helpon yhteisen vihollisen” homeen vauhdittamaan kampanjaansa. Arveluttavinta propagandassa on se, että suurimpaan ääneen huutavat ne, joilla ei ole minkäänlaista asiantuntemusta asiasta.

Jos sinulla on mielipide asiasta kysyn, että:

 1. oletko rakentanut asuin- tai muita rakennuksia?
 2. oletko lukenut yhtään mikrobiologiaa?
 3. oletko lukenut yhtään lääketieteellistä teosta koskien allergiaa ja astmaa?
 4. oletko lukenut yhtään psykologiaa erityisesti koskien mielenterveyttä?
 5. oletko perehtynyt rakennustekniikkaan?
 6. oletko perehtynyt genetiikkaan?
 7. oletko tehnyt rakenteiden kosteusmittauksia?
 8. oletko koskaan nähnyt hometta rakenteissa?

Kaikki edellä mainittu tulee hallita, sillä tämä pääosin kuviteltu homeongelma (Ja huomatkaa aluksi puhuttiin hometaloista, mutta kun ”hometta” ei tutkimuksissa löydetty, alettiinkin puhumaan ”sisäilmaongelmista) on pääasiassa ihmisten korvien välissä. Esitän pari kysymystä vahvistaakseni väitteen.

 1. Miksi vain opettajat, päiväkodinohjaajat ja sairaanhoitajat valittavat homekouluista ja sisäilmaongelmista?
 2. Miksi yksityisellä sektorilla kukaan ei valita vastaavista ongelmista.
 3. Miksi valittajat ovat pääasiassa naisia?
 4. Miksi valittajat ovat paikoista, joissa on paljon ihmisiä?
 5. Voiko ihminen olla aina 100% terve?

En vielä vastaa kysymyksiin, mutta käydäänpä ensin ne oireet läpi joiden perusteella nämä ”oman elämänsä sankarit ja asiantuntijat” kiven kovaan väittävät oireiden johtuvan homeesta. Siis nämä:

 1. yskä,
 2. nuha,
 3. välillä silmiä kirvelee,
 4. joskus lievää hengenahdistusta
 5. väsymys jne.

Eikö vaikutakin tutulta, varmaan sinunkin ympäristössäsi on hometta ;DDD No ei todellakaan ole. Oireet ovat aivan tavallisia flunssan, allergian ja lievän astman oireita. Homeuskovaiset väittävät niiden kuitenkin johtuvan homeesta.

Lähdetäänpä nyt vastaamaan niihin kysymyksiin.

Voiko ihminen olla aina 100% terve?

Ei tietysti voi, jos et asu hermeettisesti eristettynä keskoskaapissa. Sekään ei auta, jos saat geneettisenä lahjana sairauden tai sen alttiuden.

Miksi valittajat ovat paikoista, joissa on paljon ihmisiä?

Mitä enemmän meillä on ihmiskontakteja, sitä suurempi vaara on saada joku virus- tai bakteeritartunta ja saada sitä kautta esim. flunssaa, influenssaa tai muita tarttuvia tauteja.

Miksi vain opettajat, päiväkodinohjaajat ja sairaanhoitajat valittavat homekouluista ja sisäilmaongelmista?

Jokainen tietää, että yskivät, räkivät, nuolevat, kuolaavat, käsiä pesemättömät, toisia koskettelevat lapset, koululaiset ja potilaat levittävät koko ajan suuren määrän mikrobeja ympärilleen. Päiväkodeissa on vähän väliä flunssa-, enterorokko-, vatsatauti- ja ymv.epidemioita. Tietysti samat taudit tarttuvat myös työntekijöihin opettajiin ja hoitajiin.

Miksi valittajat ovat pääasiassa naisia?

Koska naiset tekevät pääasiassa näitä siistejä sisähommia kouluissa, päiväkodeissa ja toimistoissa. Oletko kuullut koskaan autoasentajan valittavan tai sikalan omistajan, vaikka heidän hengittämänsä ilma on todellakin monin verroin huonompaa kuin ”siistin sisätyöläisen”. On muitakin syitä naisten valitusherkkyyteen. Naiset itsetutkiskelevat ja miettivät liikaa asioita ja yrittävät ratkaista elämänsä muita ongelmia keksimällä hyvän vihollisen – homeen. Jos homeesta valittajaa syvähaastatellaan, takaa löytyy myös muita ongelmia, kenties parisuhteesta tai muusta.

Miksi yksityisellä sektorilla kukaan ei valita homeesta?

Ni-in. Miksi? Onko rakennuksissa joku ero? Mitä jos kaksi rakennusta on tehty saman rakentajan toimesta samaa rakennustapaa käyttäen, mutta vain julkisen sektorin rakennuksesta valitetaan. Entä miten selität sen, että valitukset loppuvat, kun omistaja vaihtuu samasta rakennuksesta kaupungista yksityiseksi? Onko kyse työntekokulttuurista? Vai työntekijöistä? Se onkin mielenkiintoinen juttu.

Mistä oireet sitten johtuvat, jos eivät homeesta?

Ensin pitää kertoa milloin oireet johtuvat homeesta, eivätkä jostain aivan muusta. Seuraavat ehdot tulee täyttyä:

   1. rakennuksen oleskelutiloista tulee havainnoida tai löytyä hometta tai itiöitä merkittävä määrä,
   2. homeen tulee olla toksinen. Leipähome ts. penisilliini tai homejuusto eivät sitä ole,
   3. verikokeella tulee todentaa homemyrkyn vasta-aineet verestä,
   4. toksisen homeen tulee aiheuttaa selviä oireita.

Edellä mainitut ehdot täyttyvät todella harvoin ja tuskin koskaan julkisissa kivirakennuksissa.

 

Missä voi olla oikeasti hometta?

Tyypillisin oikea hometalo on vanha puurakenteinen omakotitalo, jonka rakenteisiin jää piiloon jostain sinne tuleva vesi, eikä se pääse kuivamaan eli jossa on rakenteiden tuuletus-/kuivamisongelmia. Silloin puurakenteissa voi syntyä sellainen olosuhde, jossa lahottajasienet ja homeet voivat kasvaa. Joskus kosteutta keränneeseen puuhun pesiytyy ja leviää myrkyllinen kasvusto, jolloin ainoa lääke voi olla koko talon polttaminen tai vaurioituneen alueen purkaminen ja uudelleen rakentaminen. Se on kuitenkin äärimmäisen harvinaista.

Vaikka talossa olisi hometta, ei sekään aiheuta kaikille oireita tai vaaraa terveydelle. Kosteus yksinään ei myöskään aiheuta mitään oireita. Se ainoastaan pilaa puurakenteita. Betoni voi ja saa olla jatkuvasti kosteaa, kuten silloissa veden alla tai vanhojen kerrostalojen kh:n lattialaatassa ja sille ei käy kuinkaan, eikä siinä kasva mikään. Mikrobit vaativat kasvualustakseen orgaanisen aineen, sopivan lämpötilan ja kosteuden. Pieni kosteus ei yleisesti ottaen ole pahasta, sillä ulkona on keväisin ja syksyisin koko ajan kosteaa. Ajatelkaa, maa joutuu koko ajan ”vesivahingon” kohteeksi vesisateella. Tiesitkö, että koko maaperä on täynnä mikrobeja, lahottajasieniä ja hometta. Kauheaa, rakentakaa uusi maa ;DDD Ulos ei voi muuten mennä, (No olipa huono vitsi).

Rakenteisiin pääsevä vesi/kosteus johtuu rakennus- ja/tai suunnitteluvirheestä ja virheet voidaan aina korjata. Pidä vesi poissa orgaanisista materiaaleista, muuten siitä syntyy ainakin visuaalinen haitta.

Vanhan talon hajukaan ei yleensä ole vaarallista. Seiniin on vain voinut tarttua siellä eläneiden tai työskennelleiden ruumiin eritteet ja vaikkapa tupakan haju. Eri asia on myrkylliset päästöt.

Oireet

Sitten niihin oireisiin joiden väitetään aina johtuvan homeesta; yskä, nuha, välillä silmiä kirvelee, joskus lievää hengenahdistusta, väsymys jne.  Yleensä niihin on seuraavat hyvin tavalliset syyt

   1. yskän ja nuhan aiheuttaa normaali flunssa virus
   2. silmien kirvelyn ja nenän tukkoisuuden aiheuttaa yleensä nuha ja allergia
   3. hengenahdistus on yleensä lievä astman oire. Siihen liittyy myös limaneritystä
   4. väsymys voi liittyä kaikkiin edellä mainittuun ja vaikkapa valvomiseen :D.

Sitten pitää muistaa, että me ihmiset olemme hyvin erilaisia. 10% meistä kantaa geeneissään astmaherkkyyttä. 10% ihmisistä on mielenterveysherkkiä,( luullaan oireet). Toiset vain ovat  koko ajan sairaita ja jotkut eivät koskaan

Mistä sitten oikein on kysymys?

Karkeasti kärjistäen voidaan sanoa, että ns. homekouluja ei juurikaan ole. On vain luulotautisia ihmisiä, joilla on “hometta korvien välissä“. Luulotautiset manipuloivat muita ja aiheuttavat harhaluuloillaan yhteiskunnalle valtavia vahinkoja. Yleensä kyseessä ovat tavalliset ihmiset, jotka sairastavat aina välillä flunssaa, sekä geneettisesti allergiset ja astmaherkät ihmiset, jotka ovat kroonisesti sairaita ja tarvitsevat lääkkeitä koko elämänsä ajaksi.

Paras esimerkki minusta oli se, että eräs kunnallisvaaliehdokas kertoo lehdessä, että itse kärsii työpaikalla homeesta ja hänen pikku TiiviTaavi kärsii koulussa homeesta. Suurella todennäköisyydellä sama rouva kertoisi, että heidän pikku Niiskuneiti kärsii myös homeesta päiväkodissa, jos hänellä sellainen olisi. Kyseessä on suurella todennäköisyydellä tämän rouvan suvussa oleva geneettinen vika, ei rakennusvika.

Vika ei yleensä ole rakennuksessa, vaan ihmisessä.

Ei yhteiskunnalla ole varaa jokaisen pikku TiiviTaavin nuhan takia rakentaa uutta 10 miljoonaa maksavaa koulurakennusta. Ongelmista kärsivät aikuiset tulee siirtää ulkotöihin tai lapset toiseen kouluun tai järjestää koko kaupungin niiskunenille kootusti parakkiopetus.

Miksi kaikkien kaupunkilaisten tai veronmaksajien pitäisi kalliisti maksaa tarpeettomista uudisrakennuksista, kun ratkaisuna voisi olla parin ongelmaisen lääkitys tai ympäristön vaihto? Kustannus per veronmaksaja on 1000€ uudisrakennuksesta tai 0,1€ ongelmaisen lääkityksestä ja siirrosta.

Mitä voi tehdä homeväitteen kanssa?

Se onkin vaikea juttu. Kuten olemme julkisuudessa nähneet, nämä homeuskovaiset esittävät vakuuttavasti homeväitteensä ja saavat tukea aivan ministeritasolta. Silloin pitääkin kaivaa esiin väitteiden perusteet ja NÄYTTÖ, jos sellaista on edes olemassa.

Ensimmäiseksi voit sanoa homeuskovaiselle, että “millä perusteella luulet kyseessä olevan homeen?”, “näytä minulle home tai sen itiöt“. Yleensä hometta ei pystytä edes osoittamaan, vaan väite on täysin perusteeton ja omasta päästä keksitty.

Sitten, jos jostain hometta löytyy merkittävässä määrin. Pyydä todistamaan, että kyse on myrkyllisestä lajista ja onko verikoe otettu ja löytyykö verestä viitteitä homemyrkyistä?

Seuraavaksi homeuskovaiset vetoavat oireisiinsa, vaikka kyseessä voivat olla pelkät flunssa-, allergia-, astma- tai mielenterveysoireet. Homeuskovainen voi väittää, että saan aina oireita kun menen töihin. Jokainen ymmärtää sen, että syy voi olla myös psyykkinen. Haetaan huomiota tai oireet johtuvat vaikkapa allergiasta, joka aiheutuu työkaverin kissankarvoista, hajuvedestä tai muusta.

Tärkeintä kuitenkin on, että homeuskovaisen pitää todistaa syy-yhteys oireiden ja ympäristön välillä. Eli osoittaa merkittävästi myrkyllisesti homehtunut rakenne ja se, että juuri se aiheuttaa hänelle myrkytyksen oireet. Asia ei voi mennä niin, kuin se yleensä menee. Homeuskovainen menee lääkäriin ja sanoo, että minulla nuhaa ym. ja se johtuu siitä, kun työpaikalla on hometta. Eihän se osoita mitään. Se on vain mielipide, luulo tai jopa härski vale. Sitten lääkäri kirjoittaa: ” potilas kertoo työpaikalla olevan hometta, lievää nuhaisuutta, jne.”. Sitten homeuskovainen väittää tämän oman sanelunsa perusteella , että “kyllä työpaikalla on hometta, kun minulla on lääkärintodistus siitä“. :DDD

Tiedän, että moni vetää herneen nenäänsä tästä kirjoituksesta. Katson kuitenkin, että minulla on oikeus arvostella nuhaneniä ja niiskuneitejä, koska olen itsekin sellainen.

Minulla on ollut koko elämäni ajan kaikki ns. ”home”-oireet riippumatta ympäristöstä missä olen. Kuitenkaan en ole koskaan valittanut yhdestäkään työ- tai asuinrakennuksesta tai ottanut sairauslomaa vaivoihini. Ymmärrän, että olen vain saanut sellaiset geenit, ja vika on minussa, ei rakennuksissa. Se pitäisi monen muunkin ymmärtää itsensä kohdalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Olen samaa mieltä kanssasi. Ehkä tästä on tekemällä tehty "home ongelma", koska se sopii, niin näille homeongelmaisille, kuin bisnesmiehillekin koska he saavat "ongelman" tiimoilta yhteiskunnan erittäin hyvä tuottoisia urakoita!

Biologia opettajani kuvasi mielestäni hyvin ympäristöämme jossa elämme! Hän totesi näin; "me asumme 3 kilometriä syvän biohiukkasmeren pohjalla"!
Joka päivä, aikojemme alusta asti, jokaisella hengenvedolla me olemme vetäneet ja vedämme niitä miljoonittain keuhkoihimme. Silti ihminen on selviytynyt. Ei, kun juuri siksi ihminen on selviytynyt ja täyttänyt maan!

Tero Eronen

Juuri niin. Eikös joku poliitikko ollut jo vaatimassa miljardien panostusta kuvitellun homekouluongelman ratkaisuun. Velkarahalla, urakoitsijoiden taskuun ja artisti (veronmaksaja) maksaa.

Toimituksen poiminnat